На виконання «Регіонального плану створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти» 15.12.21 року у закладах загальної середньої освіти Полтавської міської територіальної громади №4 та №10 було здійснено вивчення стану організації харчування учнів робочою групою у складі: заступника начальника управління освіти Департаменту освіти Полтавської міської ради; начальника відділу моніторингу за дотриманням якості харчування в закладах загальної середньої, дошкільної та професійної (професійно-технічної) освіти; керівника групи обліку продуктів харчування централізованої бухгалтерії; депутата Полтавської міської ради, члена постійної комісії з питань розвитку культури, освіти, фізкультури, спорту та молодіжної політики, підтримки ветеранів війни та учасників АТО, соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства і дитинства; представника Полтавської міської батьківської ради.
Вивчалися наступні питання, а саме:
– наявність та стан їдальні, технологічного обладнання та допоміжних приміщень відповідно до санітарно-гігієнічних вимог, контроль за організацією харчування, дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, приготування готових страв з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), якість продуктів харчування та готових страв;
– формування принципів здорового харчування: здоровий, різноманітний, повноцінний раціон харчування;
– виховання у дітей культури споживання їжі, роз’яснення основних принципів безпечного та здорового харчування;
– інформування здобувачів освіти про правила поведінки під час прийому їжі, надання учням інформації щодо впливу харчування на здоров’я;
– розміщення меню їдальні та асортименту буфету щодня на відведеному стенді, веб-сайті відповідного закладу в Інтернеті (у разі наявності) або доведення через інші канали комунікації, доступні для здобувачів освіти та їх батьків;
– врахування відгуків і пропозицій здобувачів освіти, їх батьків щодо задоволення якістю харчування з метою обмеження обсягу харчових відходів;
– організація харчування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Робоча група зазначила недоліки в організації харчування та надала відповідні рекомендації щодо їх усунення. Також наголосила на посиленні контролю за функціонуванням системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), необхідності організувати дієву роботу бракеражних комісій у закладах та у разі невідповідностей вимогам безпечного харчування терміново складати акти бракеражних комісій, надсилати претензійні листи на Управління Держпродспоживслужби та інформувати управління освіти Департаменту освіти.