Мейкерство як інноваційний освітній простір

Світлана Пилюк, методист ЦОІТ МРЦ

Валентина Васькіна, консультант ЦПРПП

16.02. 2021 р. на базі Міжшкільного ресурсного Центру відбувся спільно із ЦПРПП відбувся Воркшоп для вчителів трудового навчання та технологій: «Мейкерство як інноваційний освітній простір». Вчителі зібралися разом аби спільно переконатися, що Makerspace сьогодні – унікальне освітнє середовище технологічних новинок.

Відкриваючи захід, директор МРЦ Олена Цимбалюк  презентувала ресурс закладу.

Про готовність вчителів трудового навчання до інновацій наголосила Валентина Васькіна, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників.

Володимир Бабенко, методист Центру STEAM-освіти МРЦ, зробив акцент на важливих аспектах  STEAM-освіти: від теорії до практики.

Сучасне технологічне обладнання Makerspace для дітей молодшого шкільного віку представив Владислав Кушніров, засновник студії STEAM-освіти «Технолаб».

Після насиченої та актуальної теоретичної частини вчителі трудового навчання перейшли до практичних вправ. Об’єднавшись у групи, вони  напрацьовували методичні рекомендації щодо використання ресурсів технологічного обладнання лабораторії «Makerspace», а саме програмованої швейної машинки, 3D лазера, портативного станку, у освітньому процесі, при викладанні предмету «Технології», у роботі з обдарованими дітьми.

Презентація групами напрацьованих методичних матеріалів, обмін думками щодо нових технологій на уроках трудового навчання, цікаві відкриття, чудова творча атмосфера  – все це зробило сьогоднішній день для вчителів трудового навчання яскравим та насиченим.

Отже, використання новітніх технологій  – це свобода вибору, крок уперед, що викликає натхнення, радість, віру у свої можливості. Це дає  відчуття форми, гармонії, композиції, симетрії, розуміння того, що художнє начало присутнє при створенні будь-якого виробу. А ще це дає  усвідомлення користі, краси праці, радості від творчого процесу.