Методична мозаїка для заступників директорів з виховної роботи

Елеонора Бакунович, консультант ЦПРПП

За ініціативи ЦПРПП 6 жовтня 2021року на базі ДЮК «Товариш» ПМЦ ДЮК відбувся консультативний захід «Сучасні тенденції у виховній діяльності» для заступників директорів з ВР. 50 учасників були об’єднані у 5 творчих груп.

Відкрила захід консультант ЦПРПП Елеонора Бакунович інтерактивом, у результаті якого було створено оригінальне панно з переліком основних сучасних тенденцій у виховній роботі. Особливу увагу вона акцентувала на питанні академічної доброчесності.

П’ять творчих груп працювали над створенням Кодексу доброчесності для організаторів виховної діяльності. Після жвавої руханки, яку провів хореограф ЗЗСО №10 Віталій Шембарьов, учасники методичної мозаїки працювали в локаціях.

Спікер локації «Простір творчих людей» Колісник Т.В., заступник директора з ВР ЗЗСО №30, разом з колегами шукала сучасні ефективні форми і методи роботи щодо розвитку творчої, креативної, гармонійної особистості шляхом наскрізного упровадження виховного компоненту в освітній процес.

Як через учнівське самоврядування створити атмосферу взаємоповаги та взаєморозуміння в навчальному закладі обговорювали учасники груп на чолі зі спікером Таскіною Л.Л., заступником директора з ВР наукового ліцею №3 у локації «Місце щасливих людей». Любченко Л.І., заступник директора з ВР ЗЗСО №27, запропонувала тему для обговорення «Створення національно-культурного середовища та формування в учнів національної ідентичності в контексті сучасних полікультурних тенденцій» в інтерактивній формі на «Платформа національної ідеї».

Невеликий практикум щодо вибору голови шкільного парламенту у локації «Територія успіху та демократії» провела для заступників директорів Юшко Л.В., заступник директора з ВР ЗЗСО №26. Пожвавлення в учасників заходу викликала робота в «Студії ігрових ідей», де вчитель ЗЗСО №10 Точілкін М.П. на практиці демонстрував ефективність застосування ігрових технологій у виховній діяльності.

Підсумок роботи творчих груп під час рефлексії демонстрували спікери у своїх доповідях, під час яких продемонстрували алгоритм створення передвиборчих програм кандидатів на голову шкільного парламенту, закони життя щасливих людей, модель національно-культурного середовища, спільне панно з використанням QR-коду «Україно, ти моя єдина», створення творчого простору навколо теми українського козацтва.