ЦПРПП – навігатор в освітньому морі

Жанна Каплоух, заступник директора ЦПРПП

Чи потрібно обертатися назад? Іноді потрібно, але тільки для того, щоб переконатися, що Ви зробили все правильно.

За 3 місяці функціонування Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради консультанти задля підвищення професійного рівня педагогів міста провели 68 заходів, слухачами та учасниками яких стали майже 3 тисячі вчителів. Враховуючи ситуацію в країні, ці заходи проводили в онлайн-режимі та в різноманітних форматах: тренінги, семінари, наради, заняття, форуми, відеоконференції, вебінари, практикуми, засідання, калейдоскоп цікавих ідей, консультації, освітній блокчейн, івент-хол, брифінг, діалог, студія, практичний експеримент тощо.

Відповідно до Стратегії розвитку Центру в рамках реалізації проєкту «Цифрові компетентності» консультанти навчали створювати скринкасти, публікувати відео на ютубі, працювати з освітніми онлайн-платформами та сервісами для здійснення швидкого опитування в режимі реального часу, з хмарними технологіями, знайомили з інтернет-ресурсами для візуального навчального контенту, з додатковими сучасними засобами унаочнення на уроках тощо.

У рамках реалізації проєкту «Професіонал» консультанти разом з учасниками вибудовували власні траєкторії професійного розвитку, знайомилися з інноваціями, обговорювали «плюси» і «мінуси» навчання з використанням дистанційних технологій, форми роботи під час такого навчання, говорили про сертифікацію та розбудову внутрішньої системи якості освіти в закладі, педагоги, які атестуються в цьому році, демонстрували свої здобутки тощо.

Підвищенню професійного розвитку педагогічних працівників, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами, сприяли заходи проєкту «Особливий світ», у рамках реалізації якого були проведені заходи: «Логоклуб професійного розвитку», тренінг «Індекс інклюзії», заняття Школи асистента-початківця тощо. Надзвичайно цінними стали поради психолога Центру: як співіснувати з коронавірусом, як зняти стрес і як уникнути емоційного виснаження та професійного вигорання.

Антуан де Сент-Екзюпері говорив: «Якщо ти хочеш побудувати корабель, не треба скликати людей, планувати, ділити роботу, діставати інструменти. Треба заразити людей прагненням до нескінченного моря. Тоді вони самі побудують корабель». Радіємо, що заходи, проведені працівниками ЦПРПП, стануть для педагогів міста справжнім навігатором в безкрайньому освітньому морі.